Malostranské náměstí a jeho kouzlo

0
1488
zobrazení
malostranské náměstí

Malostranské náměstí pod Pražským hradem je úžasné místo, kde si mnoho lidí chce vychutnat kouzlo historických památek a zajímavostí, které jej zdobí. Je centrem pražské části Malá Strana a stojí za to si jej prohlédnout.

Horní a dolní část Malostranského náměstí odděluje od sebe barokní kostel svatého Mikuláše. Je zde i budova Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, dříve známá jako Jezuitský profesní dům.

Královská cesta

Můžete vejít na Malostranské náměstí i po vzoru korunovačního průvodu, který vedl od Karlova mostu z Mostecké ulice. Kolem vás obklopí z obou stran restaurace a kavárny. Náměstí lemují významné a unikátní historické paláce i památkami. Kaiserštejnský palác nese číslo popisné 37. Ve stejném bloku je i bývalá Malostranská radnice.

Horní a dolní část Malostranského náměstí

Horní částí se táhne proslulá Nerudova ulice a zavede vás až do areálu Pražského hradu. Právě odtud pocházejí Povídky malostranské známého českého spisovatele Jana Nerudy. Z této části náměstí vedou ulice Sněmovní, Tomášská a Zámecká, která vede až k Zámeckým schodům. Na východní straně se dostanete do dvojice úzkých průjezdů, které vedou do Letenské ulice. Dva bloky paláců tvoří palác Smiřických, Šternberský palác a Helikovský dům, který zasahuje do dolní části náměstí.

Neuvěřitelné kouzlo Malostranského náměstí

Paláce patří do rozsáhlého komplexu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V horní části nalezneme kromě Profesního domu a kostela svatého Mikuláše budovu Hudební fakulty Akademie múzických umění v Lichtenštejnském a Härtigovském paláci na západní straně Malostranského náměstí. Dominantu náměstí tvoří morový sloup Nejsvětější Trojice se sochami Panny Marie a českých světců, postavený na památku konce morové epidemie z roku 1713.

Gotický farní kostel svatého Mikuláše

Gotický farní kostel svatého Mikuláše zde stojí od roku 1283 a v roce 1628 zde Jezuité otevřeli obecnou školu a nižší gymnázium. Roku 1673 položili základní kámen ke stavbě profesního domu. V roce 1787 bylo gymnázium propojeno s budovou dvorské komory. Po rekonstrukci sloužilo pro účely královského místodržitelství, později zemského úřadu, ministerstva vnitra a dnes slouží jako sídlo Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Prosím vložte své jméno