Víme, kde si dát nejlepší bagetu v Paříži

0
7
zobrazení

Paříž je nádherné město ve Francii, která je proslulá svými jedinečnými sýry a lahodným vínem, stejně jako bagetami. Kde si dát tu nejlepší bagetu v Paříži? Podívejme se na místa, kde si na proslulé francouzské bagetě pochutnáte.

Každoročně se v Paříži soutěží o tu nejbáječnější francouzskou bagetu. Cena za nejskvělejší bagetu se předávala i letos. Soutěž každým rokem pořádá Syndicat des Boulangers-Patissiers du Grand Paris, což je svaz pařížských pekařů, který v letošním roce ocenil pekařství Brun sídlící ve 13. okrsku. Podmínky bagetového klání jsou ale opravdu velmi přísné. Soutěžní bagety musí měřit 55 až 65 centimetrů, musí vážit 250 až 300 gramů a nesmí obsahovat více soli než 18 gramů na 1 kilogram těsta. Porota pečivo hodnotí podle jeho vůně, chuti, vzhledu, křupavosti a propečení.

Pekařství Brun

Za vítěznou bagetou stojí pekař jménem Sami Bouattour, který jako cenu obdržel 4 000 euro a roční kontrakt s Elysejským palácem. Pečivo pekařského mistra ochutná i sám francouzský prezident. Sami Bouattour není v soutěži žádným nováčkem a umístil se na druhém místě již v roce 2015. Cenu si vítěz soutěže převzal na tradiční desetidenní Slavnosti chleba Fête du Pain.

Kam se vypravit za vítěznou bagetou

Slavné pekařství Brun Boulangerie Patisserie naleznete na 193 Rue Tolbiac, 750 13 Paříž. Pokud ji tedy chcete ochutnat, stačí si zarezervovat svou letenku do Paříže, udělat rezervaci na pokoj v některém z romantických hotýlků nedaleko centra Paříže a pak si můžete pochutnat na výtečné, křupavé bagetě pekařského mistra. Nezapomeňte si k ní dát proslulý francouzský sýr a sklenku červeného či bílého vína.     

Jak se peče francouzská bageta

Recept mistra vám asi nenabídneme. Můžeme vám ale předat osvědčený recept, který zvládnete i sami.

Ingredience

  • 1,5 lžičky cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžíce medu
  • 450 ml mléka
  • 800 g hladké mouky

Všechny suroviny na těsto smícháme, aby bylo vláčné a nelepilo se. Místo mléka lze dát vlažnou vodu. Těsto pak necháme 10 minut odpočinout a rozdělíme ho na 4 stejné díly, které vyválíme na dlouhé bagety. Bagety pak dáme na plech vyložený pečícím papírem, jemně je několikrát nařízneme a necháme je 45 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme do ní ještě na dno pekáč s vodou. Vykynuté bagety pečeme asi 20 minut dozlatova. Pekáč s vodou necháme v troubě. Upečené bagety vyndáme z trouby, pak je potřeme vlažnou vodou a necháme je na mřížce vychladnout.

Víme, kde si dát nejlepší bagetu v Paříži
4.6 (92%) 5 hlasů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Prosím vložte své jméno